Cazare Baia Mare aproape de Centrul Vechi

Baia Mare este mentionat pentru prima data in 1142, perioada regelui Geza al II-lea, sub numele de Asszonypataka – Frauenbach. Localitatea este atestata documentar pentru prima oara in 1329, ca si Raul Doamnelor (Rivulus Dominarum), într-un act al cancelariei regelui Carol Robert. Una din cele mai timpurii mărturii scrise care s-au păstrat, privind importanța minelor din Baia Mare și Sasar (maghiara Zazurbanya, inclusa acum in Baia Mare) dateaza din prima jumatate a secolului al 14-lea. Actul eliberat de cancelaria regelui Ludovic I de Anjou la data de 20 septembrie 1347 cuprinde o serie de privilegii acordate acestor centre miniere si locuitorilor sai de catre rege, orașul Baia Mare fiind deja un oras liber regal.

cazare-baia-mare-aproape-de-centrul-vechi-9 Cazare Baia Mare aproape de Centrul Vechi

Baia Mare orasul minier

Anul 1376 reprezinta anul în care apare un al doilea document privilegial, iar acesta din urma are ca si efect reglementarea mineritului. Ca si recompensa pentru lupta dusă de Ioan de Hunedoara impotriva turcilor, regiunea Baii Mari a trecut in anul 1446 in proprietatea lui. El va dispune ridicarea Catedralei Sfantului Stefan, din care in prezent se mai pastreaza doar Turnul Stefan. Orasul este fortificat cu ziduri de piatră și bastioane în jurul anului 1470. Acestea au fost primite gratie ajutorului dat de regele Matia Corvinul, copilul lui Iancu de Hunedoara. Piata Centrala (foto mai sus) era punctul cel mai important al orasului inca de pe atunci.

cazare-baia-mare-aproape-de-centrul-vechi-6 Cazare Baia Mare aproape de Centrul Vechi

Reablitarea centrului vechi din orasul Baia Mare

În 1993, municipalitatea a decis sa reabiliteze Centrul Vechi conform nucleului original al orasului. Acesta si-a trait gloria timp de o jumatate de mileniu (1450-1950). Astfel, s-a organizat un concurs pentru selectarea unei echipe care sa intocmeasca noul plan urbanistic zonal. Executia lucrarilor a inceput in 2003 si s-a finalizat un an mai tarziu. Intre timp, multe din cladirile din aceasta zona au intrat in renovari. Ca urmare a investitiilor importante, Piata Libertatii a devenit un nou pol gastronomic si de petrecere a timpului liber. Aici se afla locatii importante, precum Lumier, La Palincie, Barbarossa, Liberty, The Oak, Log Out, Millenium, La Tour sau La Moustache.

cazare-baia-mare-aproape-de-centrul-vechi-5 Cazare Baia Mare aproape de Centrul Vechi

Cazare Baia Mare aproape de Centrul Vechi este posibila la Pensiunea Pictorilor, aflata la doar cativa pasi. Pentru contact, folositi 0756.420.992 sau veniti direct pe strada Pictorilor nr. 1.