Cazare Maramures – Cimitirul Vesel din Sapanta

maramures-cimitirul-vesel-the-merry-cemetery-of-sapanta-5 Cazare Maramures - Cimitirul Vesel din Sapanta

În fiecare vară ne bucurăm să vedem turiști care vin pentru prima dată pe aceste meleaguri. Fie că vorbim de români sau străini, oamenii ne spun că au auzit despre farmecul acestei zone, descris ca un tărâm plin de verdeață, cu porți, case și biserici de lemn, dar mai ales cu oameni de omenie, gata oricând să horească. Cimitirul Vesel din Sapanta este unul dintre cele mai importante atracții turistice din județul Maramureș.

maramures-cimitirul-vesel-the-merry-cemetery-of-sapanta-2 Cazare Maramures - Cimitirul Vesel din Sapanta

Dar moroșenii și Maramureșul nu se reduc doar la atât. Un alt element de originalitate și, în același timp, de atractivitate este reprezentat de viziunea noastră asupra morții.

Cimitirul Vesel din Săpânța este dovada vie că noi suntem oameni curajoși, care râdem chiar și în fața morții. Spre deosebire de locurile tradiționale de îngropare a defuncților, Cimitirul Vesel este plin de cruci albastre, pe care este reprezentată, în mod naiv și ludic, viața răposatului, accentuându-se una sau mai multe caracteristici personale, prin prisma unor epitafe scrise sub forma unor poezioare la persoana întâi.

maramures-cimitirul-vesel-the-merry-cemetery-of-sapanta-3 Cazare Maramures - Cimitirul Vesel din Sapanta

Meșterul Stan Ioan Patraș este cel care a pus bazele acestui cimitir, cioplind prima cruce în 1935. După moartea lui, în 1977, meșteșugul a fost preluat și continuat până în zilele noastre de ucenicul lui, Dumitru Pop.

Cea mai celebră cruce este dedicată unei soarce, ginerele ei a fost extrem de sincer când a comandat epitaful ei:

Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi cetea ea.
Voi care treceţi pă aici
Încercaţi să n-o treziţi
Că acasă dacă vine Iarăi cu gura pă mine
Da aşa eu m-oi purta
Că-napoi n-a înturna
Stai aicea dragă soacră-mea.

maramures-cimitirul-vesel-the-merry-cemetery-of-sapanta-4 Cazare Maramures - Cimitirul Vesel din Sapanta

Nu ne credeți? Haideți să vă convingeți! Ne găsiți în Baia Mare, pe str. Pictorilor nr. 1, iar pe internet la www.pensiuneapictorilor.ro. Personalul nostru poate fi contactat la 0756.420.992.

Cazare Maramures – Cimitirul Vesel din Sapanta