Cazare Maramureș – motive să ne treci pragul

Dacă ai tastat “cazare Maramureș”, înseamnă că ești mult mai aproape de a ne trece pragul, decât cei care doar se gândesc. Poate îți pui întrebarea de ce să pleci tocmai din București sau din altă parte a țări, pentru a vizita locul în care se pune harta în cui. De-a lungul timpului, Maramureșul a fost mereu un loc de vis, plin de tradiții, încărcat de semnificații. La început, când eram mic, nu am înțeles asta. Am considerat doar că suntem mai diferiți decât celelalte județe.

cazare-maramures-peisaj Cazare Maramureș - motive să ne treci pragul

Cei de la ghidul Lonely Planet au numit Maramureșul drept “cea mai tradițională regiune a României, plină cu biserici și meșteșugari în arta lemnului, care realizează porți sculptate cu ornamente. Un loc asemănător mașinii timpului, în care odată intrat, te întorci câteva secole mai înainte. Pășunile verzi și oamenii locului îmbrăcați în straie populare viu colorate te duc cu gândul la poveștile frațiilor Grimm”.

cazare-maramures-traditii-si-obiceiuri Cazare Maramureș - motive să ne treci pragul

Mulți vin aici și caută cazare în Maramureș, pentru că își doresc să rămână pentru câteva zile în acest tărâm de vis, pentru a gusta mămăliga cu brânză, pentru a bea horinca de prune și pentru a începe a hori. Totuși, nici celelalte obiceiuri și tradiții nu sunt date la o parte. Aici, oamenii încă pun accent pe cultura proprie, moștenită din moși strămoși. Spre exemplu, unii mai pun vasele pe un copac, în fața casei. Simbolistica? Doresc să arate zestrea casei, iar poziționarea unei oale de culoare roșie în vârful copacului dă de știre pețitorilor că acolo există o fată de măritat.

cazare-maramures-miniatura-cruce-cimitirul-vesel-din-sapanta-766x1024 Cazare Maramureș - motive să ne treci pragul

Cazare Maramureș – Cimitirul Vesel din Săpânța

Despre Cimitirul Vesel din Săpânța s-au spus atât de multe lucruri, încât nici nu știu ce să vă mai spun. Catalogat drept locul în care moroșenii au râs în fața morții, este unul dintre cele mai vizitate cimitire din lume. Spre deosebire de cele obișnuite, aici crucile sunt pictate în culori vii colorate, care conțin un epitaf scris sub forma unei poezi hazlii despre viața defunctului. În poza de mai sus aveți un exemplu: “Țuica și țigările mi-au terminat zilele”.

Pentru cazare în Maramureș, nu ezitați să contactați Pensiunea Pictorilor prin telefon 0756.420.992 sau email pensiuneapictorilor.ro! Ne găsiți pe str. Pictorilor nr. 1, Baia Mare, Maramureș, cod poștal 430145.